Perioada de implementare: 18 – 24 Noiembrie 2012

Finantare: Uniunea Europeana prin Programul „Tineret in Actiune”

Promotor: Nevşehir Eğitime Gönül Verenler Derneği (Aksaray, Turcia)

Parteneri: Lituania , Republica Cehă , România şi Turcia

Beneficiari: 6 tineri din judeţul Suceava: Adelina Morhan (22 ani, studentă la Facultatea de Litere şi Ştiinţă ale Comunicării – USV), Alexandru Ifrim (25 ani, voluntar INTERCOOL Suceava), Iulian Valentin Ursan (26 ani, reprezentant al GRUP INFORMAL ARBORE, judeţul Suceava), Aritina Haliuc (26 ani, studentă la Facultatea de Litere şi Ştiinţă ale Comunicării – USV), Violeta Bârgovan (25 ani), Fediuc Iulia (26 ani), Geanina Ignat (36 ani, voluntar AREAS).

Scopul: lucrul cu tineri din diferite ţări despre prevenirea violenţei în societate şi găsirea de noi modalităţi şi compararea în ce priveşte violenţa în diferite societăţi.

Au fost organizate ateliere de lucru, lecture, lucru în echipă şi activităţi sociale în căutarea de noi soluţii pentru o societate fără violenţă.

Fediuc Iulia: “Cred că jocurile de grup mi-au plăcut cel mai mult deoarece , dezvoltă capacitatea de a lucra în echipă, determină responsabilităţile pentru fiecare participant, se renunţă la scopul propriu pentru a îndeplini sarcinile stabilite de către liderul grupului.”

Ursan Valentin Iulian: “Metodele de lucru cu tinerii care m-au impresionat cel mai mult au fost mijloacele prin care ne-au făcut să ne cunoaştem, jocul de nume, fiecare îşi spunea numele şi făcea un semn, iar următorul trebuia să spună numele la cel din faţa lui , să facă semnul şi dupa aia să îşi spună numele lui şi de asemenea să facă un alt semn, şi aşa până la ultimul participant.”

Haliuc Aritina: “Cel mai mult mi-a plăcut elaborarea planului de acţiune pentru guvernul ţării din care proveneam. Acest plan s-a bazat pe lucrul în echipa cu persoane din ţări diferite unde fiecare grup reprezenta un partid politic şi prezenta în faţa electoratului agenda de lucru cu privire la violenţa din societate. Deşi partidul meu nu a câştigat cred că a fost una din cele mai captivante activităţi. Această activitate a fost urmată de elaborarea unui plan minuţios ce a cuprins idee de la fiecare grup naţional şi a fost tradusă în limba ţărilor partenere.”

Morhan Adelina:  “Un aspect esenţial l-au constituit jocurile de spargere a gheţii, ce ne-au pus capacităţile cognitive în mişcare. În special metoda de spargere a gheţii pentru cunoaşterea tinerilor, care a fost formată dintr-o serie de gesturi repetitive, ce trebuiau memórate de participanţii la seminar. Esenţiala a fost şi abordarea chestiunilor de profunzime, de tipul realizării unui plan de acţiune, din partea participanţilor, chestiune care s-a concretizat cu ajutorul abordării unei metode de lucru propice şi anume, efectuarea diverşilor paşi pentru alcătuirea planului, de tipul brainsstormingului colectiv. Această manieră de abordare a lucrurilor, prin jocurile de spargere a gheţii şi mai ales prin brainstormingul colectiv a ajutat activ la buna realizare a proiectului.”

Bîrgovan Violeta: ” Dintre abilităţile de dezvoltare în timpul schimbului de tineret pot enumera: interculturalitatea,  o foarte bună socializare cu ceilalţi participanţi din alte ţări, reprezentările grafice au fost foarte ok, lucrul în echipă”